Hedi Deca-Küpper

Afbeelding 010

 

Hedi Deca-Küpper is op 14 mei 1944 in Wien (Oostenrijk) geboren en opgegroeid in Mülheim a.d.Ruhr (Duitsland). 1970 huwde zij met Frederik Deca en verhuisde naar Aarschot (België).

 

Na het Middelbaar behaalde zij haar diploma als Technisch Tekenaar, gevolgd door een opleiding als Grafisch Ontwerper en in Belgïe, als eerste vrouw, een opleiding als Piping Designer (ontwerpen van Petro-chemische  bedrijven) bij het Amerikaans Ontwerpbureau Badger.

 

Haar algemene artistieke vorming ontving zij in Duitsland aan de Volkwangschule in Essen en de Volkshochschulen van Duisburg en Mülheim a.d. Ruhr.

 

Het tekenen in al zijn diversiteiten is de rode draad in haar leven zowel op professioneel als ook op artistiek vlak.

Haar werk heeft een eigen identiteit, een eigen figuratie. Met inkt, aquarel, potlood en verf creëert zij als het ware een fait divers of een passage uit een mensenleven.

 

De samenhang tussen de sterke tekeningen van handen, gezichten, ogen of mensen tout court, haar virtuoze toets en het zorgvuldig gekozen kleurpallet zijn typisch voor haar stijl en getuigen van haar artistiek talent en grote vakmanschap. Haar werken vertellen een verhaal, haast poëtisch uitgebeeld. Een mooi geheel van vorm, kleur en inhoud.

 

In 1962 ontving ze een prijs van Nordrhein-Westfalen met de linosnede “Vereinsamt” naar een gedicht van “Friedrich Nietzsche”.

 

Enige jaren later toonde zij op 6 november 1971 voor het eerst haar werken in België tijdens  een groepstentoonstelling “Vrouwen uit Aarschot stellen tentoon”. Nadien exposeerde ze regelmatig in het binnen- en buitenland (België, Duitsland en Spanje) zowel in groep als ook solo.

 

Vanaf 1994 schrijft zij regelmatig Nederlandstalige proza. Die verwoordt haar gedachten en gevoelens die de aanleiding zijn voor het maken van het schilderij.

 

1999 behaalde zij een erevolle vermelding met haar proza op de literatuurwedstrijd “Vlaanderen –Europa 2002”.

Het werk van Hedi typeert haar diepste zijn: een sociaal geëngageerde vrouw, begaan met de medemens.

 

Werken in privébezit:

België, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Italië, Engeland, Frankrijk, Spanje en Amerika.

 

Vermeldingen:

Kroniek van Aarschot Deel IV – Werkgroep Wagdi

Huldeboek “Staf Van Gelder” 1984 – Pol Van Dijck

AbK Künstlerverzeichnis 1982 – Boppard / Salzig (Duitsland)

Kunst tegen kanker 2014 –Inge Faes