François Grandjean

DSCN2750

 

François Grandjean kreeg het beroep van schilder als een ambacht mee van zijn vader. Als kunstschilder, bedreven met olieverf en acrylverf, bouwde hij daarop verder als autodidact.

 

Grootmeesters als Van Gogh en voornamelijk Picasso vormend een constante invloed voor zijn werk. Zijn oeuvre leunt afwisselend aan bij de traditie van het natuurgetrouwe, andermaal bij het post-expressionisme.

 

Schrijvers als Willem Laroy en Willy Nauwelaarts waren vol lof voor François, die eerste typeerde als volgt: De waarheid van Grandjeans werk is dat zijn zeggingskracht psychologische diepzinnigheid als voedsel kan dienen voor uw ziel (1987).

 

Grandjean is geboren in Aarschot (België) in oktober van 1950 en ontving het Gouden Kruis Der verdiensten in de Orde Van de Nederlanden en de Hispanidad in Cuba in 2006.

 

Grandjean maakte als kunstschilder in 1989 ook deel uit van het TV programma Labyrint op de toenmalige BRT.

 

Zijn monografieën werden voorgesteld in 1984 te Holsbeek, hij nam deel aan ‘Kunst voor Ethiopië’ te Leuven in 1984, voor UNICEF nam hij deel aan ‘Kunst voor een kind’ in 1988

 

François nam deel aan IAF groepstentoonstellingen in diverse Culturele centra in Vlaanderen, alsook in Spanje, Cuba en Duitsland.