Arlette Brus

Arlette Brus is een aangeboren, talentrijke en veelzijdige kunstenares met een ruime binnen- en buitenlandse culturele bagage, vrucht van bijna veertig jaar verblijf in een tiental verschillende landen in vier continenten, waar zij haar echtgenoot diplomaat heeft vergezeld.

 

Haar thema’s zijn veelvuldig en hebben meestal met de natuur maar ook met imaginaire onderwerpen te maken. Een tikkeltje surrealisme, vermengd met een dosis romantische dromerigheid kenmerken haar werk. Haar inspiratie voor de veelheid aan thema’s die haar geest doorkruisen kent telkens een piek in de vroege ochtenduren. Zij houdt van kleur met een voorliefde voor blauw en rood in al hun facetten. Zij besteedt even grote aandacht aan de achtergrond als aan het onderwerp van het werk zelf, want die vormen een twee-eenheid en zijn in harmonie op elkaar afgestemd. Dat gaat samen met een grote zorg voor het detail zowel op de voor- als op de achtergrond.

 

Over elk werk schrijft zij een gedicht, vertaald in meerdere talen, bedoeld om haar aanvoelen van het werk, vóór of tijdens het scheppen ervan weer te geven of tot leidraad te dienen voor de aandachtige kijker.

 

Zij is geboren in augustus 1947 in Antwerpen. Het kunstenaars – DNA heeft zij in haar bloed: haar moeder, die aan de Antwerpse academie studeerde, was een bekende kunstschilder in de jaren 60 en 70. Ook haar dochter Saskia heeft het talent overgeërfd. Haar fomerle opleiding kreeg zij in Hong Kong en Maleisië waar zij in de leer ging bij befaamde Chinese kunstenaars van kalligrafieën en schilderingen op rijstpapier. Daarbij ging haar voorliefde naar natuuronderwerpen die zij met Chinese penselen en de speciale techniek die het gebruik ervan op rijstpapier vereist, in wit-zwart of in kleur schilderde.

 

Terug in België, heeft zij een techniek ontwikkeld waarbij zij met virtuele penselen, namelijk de muis en de toetsen van haar computer en het onbeperkte kleurenpallet haar daardoor aangereikt, haar werken tot leven brengt. Eerst krijgt de achtergrond speciale aandacht en extra zorg, waarna het gekozen onderwerp daarop harmonisch ingebed wordt. Aldus komt een permanente dialoog tussen het thema en zijn omgeving tot stand.

 

Haar werk bevindt zich in privé-verzamelingen in Hong Kong, Maleisië, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika (Mexico – Argentinië), in Europese landen (Spanje en België ) en in het Midden-Oosten (Lebanon). Vaak neemt zij met haar werk aan cultuurmarkten deel.

 

Arlette Brus contact info:

E-mail: chabrusy43@gmail.com

website : https://www.facebook.com/arlette.brus.creations