John Giskes

Geboren in Rotterdam, in 1944, tegenwoordig woont hij in een randgemeente van Rotterdam. Maar zijn atelier is in Rotterdam, die stad loopt als een rode lijn door zijn leven.

Deze kunstenaar is gegrepen door theatrale werkvormen en eigentijdse beeldtechnieken. Daarmee onderscheidt hij zich van zijn meeste leeftijdgenoten die zich eigenlijk geen raad weten met digitale technieken en de digitale gereedschappen die in het bereik van de kunstenaar komen. Maar opgeleid in de analoge wereld is vakmanschap een blijvend element in zijn werk. Sinds 2007 heeft John zich meer en meer toegelegd op performances. Daarbij heeft hij Butoh (moderne Japanse dansvorm) omarmd. Naast de voorstellingen die hij vorm gegeven heeft is veel beeldmateriaal door hem gemaakt als zelfstandig kunstwerk. Dat betreft foto’s en video’s. Fotograaf Mick Otten, is enthousiast voor het werk van John Giskes die hij regelmatig fotografisch volgt. Het aardige is dat John veel elementen van zijn werk zelf uitvoert, naast zijn werk als foto- en videograaf maakt hij kostuums, wees niet verbaasd als u in zijn atelier allerlei rollen stof ziet opgetast naast de naaimachines. Alsof dat niet genoeg is maakt hij ook vaak muziek met zijn synthesizers en akoestische attributen. Maar er wordt ook samengewerkt met professionele musici zoals Martine von Gleich (violiste) en de nu weer naar Polen vertrokken Michal Osowski (moderne muziek / toetsenist). Er is ook een langdurige samenwerking met Butoh danser Honza Svasek en ad-hoc samenwerking met dansers van diverse opleidingen. Wat u hier ziet van hem als beeldend kunstenaar is het resultaat van het samengaan van al die elementen in verschillende verhoudingen.

Over zijn performances

Performances gebaseerd op het innerlijke lichaam. De diepere lagen in het onbewuste, vrij maken als theatrale vorm. Het bewustzijn dat wij allen één zijn, al het leven op de aarde vormt met elkaar één organisme een zich voortdurend hernieuwend leven. Al die entiteiten staan met elkaar in verbinding, resoneren met elkaar. Voorstellingen doet hij alleen of in samenwerking met anderen. Dansers die in dezelfde ‘ruimte’ werken en musici, componisten die aangeraakt zijn door het besef van hun innerlijke ruimte. Lichaam en geest zijn de twee exponenten van hetzelfde bestaan. Enerzijds komen de voorstellingen daar uit voort en anderzijds is het fijn in balans te zijn in het eigen bestaan.

 

Weblinks:

De website die fotograaf Mick Otten over John’s werk heeft gemaakt: https://destorminbeweging.blogspot.com

De website over zijn performances: http://konpaku.nl

Zijn portfolio: https://johngiskes.myportfolio.com/

http://www.johngiskes.nl/

john.giskes@gmail.com