Gerard van den Oetelaar

Gerard van den Oetelaar

 

Gerard van den Oetelaar is geboren in 1949. Wonend en werkend in Weert, Nederland sinds 1973.

 

In de ruim dertig jaar dat van den Oetelaar zijn kunstwerken maakt, heeft er hem steeds één duidelijk doel voor ogen gestaan: Het vinden van een visuele uitdrukkingsvorm voor zijn innerlijke belevingswereld.

 

‘ Go with the flow ‘ loopt als een rode draad door van den Oetelaar zijn leven. De kracht van zijn werk zit vaak in het ongrijpbare. Aanvankelijk als autodidact experimenteerde hij met aquarellen, gouaches en houtskooltekeningen.

 

In 1975 volgde hij een cursus portretschilderen waardoor hij zijn experimenten kon voortzetten met meer technische kennis. In de volgende jaren maakte hij o.a.: fresco’s en portretten in olieverf en houtskool. Ook illustreerde hij op verzoek diverse boekwerken.

 

Zijn persoonlijk onderzoek mondde geleidelijk uit in soms figuratieve, maar hoofdzakelijk abstracte werken. Aldus ontwikkelde de kunstenaar een techniek die volledig in overeenstemming is met zijn eigen belevingswereld.

 

Met de wens om in compacte, vanzelfsprekende composities diepere gevoelens visuele uitdrukking te geven, maakt hij van katoen, hout en verf ruimtelijke reliës, waarmee hij de beperkingen van het platte vlak doorbreekt.

 

Een belangrijk element in zijn werk zijn thema’s waaruit hij zijn inspiratie haalt. Meestal zijn het de gewone dingen van het leven zoals; liefde, verdriet, angst, woede, macht en onmacht, en de wereld waarin we leven.

 

Gerard van den Oetelaar streeft in zijn werk naar een dimensie waarin persoonlijke ervaringen en invloeden van buitenaf met elkaar in evenwicht zijn.

 

Contact info Gerard van den Oetelaar:

Email:  info@oetelaar.net

Website: www.oetelaar.net