Michiel Brink

https://i1.wp.com/www.brinkonsdorp.com/Brink_ons_Dorp/Grafiek_files/hout-5.jpg

Geboren te Scheveningen in 1949. Michiel ziet de wereld als een podium. Op dit podium acteren vogels, aardappels, wiskundige figuren, letters, poezen en mensen. Het vervoer geschiedt meestal per schip. Michiel richt zich tot het publiek met zijn mondharmonica. Men mag meedoen, graag zelfs: samen maken we de show. De beelden van de show worden vastgelegd in zijn houtsnedes (10×15 cm.) waarvan er iedere maand een wordt gedrukt. Er is een zwart-wit editie en een kleuren editie. De oplage bedraagt 20 ex.

Behalve grafiek maakt Michiel ook mozaïeken. Meestal gebeurt dit vanuit een opdracht. Ook leert hij basisscholieren al vele jaren puzzelen en plakken totdat er leuke kunstwerkjes ontstaan.

Opleidingen

  • HBS – B;  1961-1968
  • RU Leiden
    Culturele Antropologie; 1968 – 1970
  • Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam
    Monumentale vormgeving en Grafiek 1970 – 1976
  • TU Delft
    Digitaal ontwerpen 1995 – 1997

Werkervaring

Brink heeft sinds zijn 14e jaar het doel gehad om onafhankelijk te zijn. Om dat doel te bereiken heeft hij allerlei bijbaantjes gehad, van vleessjouwer tot chef prepress bij een middelgrote drukkerij. Hij is van mening dat hij daardoor de wereld van verschillende kanten heeft leren kennen en dit heeft de kennis die hij opgedaan heeft tijdens zijn antropologiestudie bevestigd. Goed en kwaad, mooi en lelijk, hebzuchtig of vrijgevig; het loopt dwars door alle etniciteiten, religies en gebruiken heen want de mens is in de grond overal gelijk.  Zijn publiek kan dan ook niet anders dan een doorsnede van de samenleving zijn.

Kunstprojecten

In hun tweedehands boekenwinkel voerden Gerard Immerzeel en Michiel Brink hun eerste kunstprojecten uit. Van de winst uit de zaak kochten zij grafische apparatuur, o.a. boekdrukpersen en lettermateriaal. Van klanten leerden zij het drukkersvak en Het Rotterdams Kunstgesticht was geboren. Er werden handgemaakte poëzieboeken gemaakt al snel in samenwerking met Poetry International. Dit mondde uit in het project ‘Dichtregels op Vuilniswagens’; alle vuilniswagens in Rotterdam werden voorzien van een dichtregel van één van de dichters van Poetry International.

Ook exposeerde de inmiddels tot 7 personen gegroeide groep op diverse locaties in binnen- en buitenland grafiek.

Het Rotterdams Kunstgesticht werd opgeheven in 1994 en opgevolgd door uitgeverij ‘De Zeeleeuw’ van Jorge Kata Núñez (Valdivia, Chili) en Michiel Brink. De lijn van het kunstgesticht werd voortgezet maar de nadruk kwam meer te liggen op de afwerking van de boeken, met name het bindwerk.

In 2006 richtten de twee het hogeDRUKgebied op in Rotterdam Charlois, waar Michiel op dat moment grote mozaïekprojecten uitvoerde. Het hogeDRUKgebied werd een grafisch- en expositiecentrum. Er werden grote tentoonstellingen georganiseerd met kunstenaars uit alle windstreken. Ook worden/worden er workshops georganiseerd, met name voor de mensen die door omstandigheden in een isolement zijn geraakt en voor kinderen.

De laatste jaren maakt het hogeDRUKgebied een tweede bloei door; het aantal deelnemers is gegroeid naar 28 personen, voornamelijk kunstenaars. Er worden allerlei projecten opgezet en uitgevoerd en er is een toestroom van jonge kunstenaars, hetgeen de oprichter een heel prettig gevoel geeft.

Kunstprojecten

De laatste 10 jaar heeft Michiel Brink geëxposeerd in: Rotterdam, Amsterdam, Delft, Spijkenisse, Bochum (Duitsland), Berlijn, Las Vegas, New York (2x), meestal met groep maar in eigen land en in Duitsland solo.

www.brinkonsdorp.com