Lea Nieuwhof

Lea Nieuwhof

 

Telkens terugkerende thema’s in de olieverfschilderijen van Lea Nieuwhof zijn chaos en orde, ruimte, licht en donker, structuren en ritmes.

In series schilderijen behandelt zij een bepaald thema.  Voorbeelden hiervan zijn de sequenties van voorwerpen die draaien op het doek, het licht en de patronen in bubbeltjesplastic wat voor de ramen van het atelier hangt, de transparantie en reflecties van water, de wirwar van takken, stengels, boomachtige structuren en recent schelpenlandschappen. Het opbouwen van een vlak met penseelstreken in de vroegere schilderijen  verandert in het zien van schelpen op het strand als penseelstreken op een vlak.

“Ik heb een voorkeur voor situaties, waar je overheen kijkt, omdat ze zo bekend zijn. Deze onaanzienlijke plekken bekijk ik zo intens mogelijk. Ik wil in kleinigheden een gevoel van oneindigheid vinden. Er ligt een fascinatie aan ten grondslag om ingewikkelde structuren terug te brengen tot patronen en eenvoud.“

Naast schilderijen maakt zij tekeningen en ruimtelijk werk. Ze is woonachtig in Rotterdam,  waar ze  aan de academie voor Beeldende kunsten schilderen en ontwerpen studeerde (1980-1984) en later een opleiding tot docent volgde (1998-2001). Beeldend werk wordt autonoom en in opdracht gemaakt.  Daarnaast geeft ze sinds 1990 les als docent beeldende vorming, eerst voornamelijk in kunsteducatie, later in het voortgezet onderwijs. Met het project de Lucht in, opgezet voor leerlingen in het praktijkonderwijs in samenwerking met het Wereldmuseum Rotterdam, won zij de Mali Aanmoedigingsprijs.

Werk is aangekocht door diverse particulieren, openbare gebouwen, bedrijven en CBK Rotterdam. Ze nam deel aan verschillende exposities in Nederland en Duitsland.

www.LeaNieuwhof.info

www.leanieuwhof.nl

leaschrijft@hotmail.com  

Tel 031 10 412 45 25